/ Министерство на отбраната
Премиерът на Камбоджа Хун Сен се съгласи да изпрати сапьори, които да помогнат за обучението на украинците в разчистването на мини, поставени от руските сили по време на инвазията им, съобщи днес външното министерство в Пномпен, предаде Асошиейтед прес.

Във вчерашен телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски Хун Сен пое ангажимента да изпрати инструктори в сътрудничество с Япония вчера, се казва в изявление на министерството.

Турция е обезвредила нова плаваща мина в Черно море

Камбоджа се превърна в една от най-силно минираните страни в света по време на почти тридесет години война, приключила през 1998 г. Това доведе до голям риск за цивилното население, особено в селските райони. Оттогава голям брой мини и други невзривени боеприпаси са премахнати и унищожени, което значително намали броя на жертвите, посочва АП.

Камбоджанските сапьори се превърнаха в едни от най-опитните в света, а през последното десетилетие няколко хиляди бяха изпратени под егидата на ООН да работят в Африка и Близкия изток.

Зеленски приветства предложението за сапьори и с Хун Сен са се договорили двете страни да си разменят посланици, се казва в изявлението на министерството.

В свой доклад от юни базираната в Ню Йорк правозащитна организация "Хюман Райтс Уоч" обвини Русия, че използва противопехотни мини, "които причиняват жертви и страдания на цивилни граждани". ''Русия е единствената страна в конфликта, за която е известно, че е използвала забранени противопехотни мини, докато и Русия, и Украйна са използвали противотанкови мини,» посочи тогава правозащитната организация.
БТА