/ iStock/Getty Images
Американският щат Калифорния връща задължителното носене на маски на всички закрити обществени места. Причината е нарастването на случаите на зараза с коронавируса, предаде Ройтерс, като се позова на щатския секретар по въпросите на здравеопазването Марк Гали.

Мярката влиза в сила от утре и ще продължи един месец. Тя е една от няколкото мерки, които щатските власти взимат с цел забавяне на новата вълна от случаите на зараза, заради която местните болници са поставени под натиск в районите с ниска ваксинация.

В допълнение към задължителното носене на маски, властите затягат и правилата за тестване на неваксинираните, които искат да посещават големи събития, като фестивали или спортни прояви с над 1000 зрители. При затегнатите изисквания, хората, които искат да влязат на тези места, трябва да докажат, че или са ваксинирани, или имат отрицателен антигенен тест за коронавируса, не по-стар от един ден, или отрицателен Пи Си Ар тест, не по-стар от два дни.

Щатските власти освен това препоръчват на всички пътници, пристигащи в Калифорния да бъдат тествани от три до пет дни след пристигането.
БТА