/ iStock/Getty Images
Калифорния ще стане първият американски щат, който ще забрани дискриминацията срещу естествената коса.

Новият законопроект, приет от Сената през април, изменя антидискриминационните закони, които включват „черти, исторически свързани с расата“ и „черния цвят на кожата“.
Той възпира дискриминацията срещу типични за чернокожите прически в училищата и на работните места.

Законодателите на щата гласуваха единодушно в подкрепа на мярката в четвъртък, когато я изпратиха на губернатора Гейвин Нюсъм за подписване на закона. Актуализацията на закона идва след години на информации в цялата страна за чернокожи ученици, които биват изпращани вкъщи от училище заради плитки или естествени стилове, които нарушават правилата на облеклото.

Американски актьор платил да го пребият „по расистки и хомофобски подбуди“


На работното място чернокожи служители често съобщават за нечестни политики, които описват естествената коса като нехигиенична и непрофесионална. Американските военни имаха забрана за прическите на масури при жените до 2017 година.

Законът се казва Crown, целящ създаването на уважително и открито за естествената коса работно място. Дело е на сенаторката от демократите Холи Мичъл, която е чернокожа.
 


Той бе приет с 69 гласа "за" и нито един "против" и в него се отбелязва, че докато афроамериканците са защитени федерално от Закона за граждански права от 1964 г., черните индивиди са несправедливо засегнати - възпирани, обременени или наказани - от политиката за облекло, насочена към "плитки, масури или коси на къдрици".
 
 
БГНЕС