Калфин: Срещата ЕС-Латинска Америка-Карибите е успешна
Калфин: Срещата ЕС-Латинска Америка-Карибите е успешна / снимкa: Sofia Photo Agency

Общата оценка до тук е, че срещата ЕС-Латинска Америка-Карибите е успешна от гледна точка от равнището на участието и основните въпроси, които бяха включени в заключителната декларация. Това заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин пред български журналисти в Лима. Според него текстът на заключителната декларация е балансиран.

Едното е свързано с придвижването на преговорите в световната търговска организация, където ЕС прави всичко възможно да върви максимално напред. Един от сериозните проблеми, който се поставя от страните от Латинска Америка е свързан с тарифните и нетарифните ограничения и основно с подпомагането на земеделието в развитите страни.

Друга тема, която предизвика обсъждания, беше свързана с идеята на ЕС да създаде т.нар. програма „Югоклима”. Това също срещна остри бележки от Бразилия. Притесненията на страните от Латинска Америка са заради нетарифни ограничения под шапката на „Опазване на климата” и ЕС да наложи допълнителни ограничения за износа на латино-американски стоки в Европа . Беше изчистен текстеът, бяха намерени варианти, които успокоиха латино-американските страни, че когато се говори за климата и климатичните промени това няма нищо общо с ограничаване на пазарния достъп.