Калфин: Работим активно за отпадане на визовия режим със САЩ
Калфин: Работим активно за отпадане на визовия режим със САЩ / снимка: Sofia Photo Agency

Паспортите с биометрични данни е едно от условията, за да отпадне визовият режим на страната ни със САЩ. Това посочи в интервю за Дарик министърът на външните работи Ивайло Калфин, който разговаря през деня по въпроса с държавния секретар Кондолиза Райс.

 

 

„Има ясни критерии, които се спазват и по които трябва да работим – те са седем. През ноември имаше работна група от представители на министерствата на външните и вътрешните работи във Вашингтон. Това, което помолих и очаквам в близко време, е да пристигне и американска група, с която да продължим да работим по изпълняване на критериите. Не може да се постави някакъв срок, но има добро желание от американска и българска страна и работим много активно”, коментира Калфин пред Дарик.

 

 

Единият от основните критерии, които България трябва да изпълни, за да бъдат премахнат визите, е свързан с въвеждането на паспорти с биометрични данни, припомни външният министър и каза, че страната ни ще започне да ги издава от средата на годината. Това е свързано с предоставянето на предварителна информация за пътуващите за САЩ, с подобряване на координацията при евентуално екстрадиране на задържани граждани.

 

 

Един от най-важните критерии е процентът на отказани визи, който беше 3 процента. С новото решение на Конгреса за страни като България вече е 10 процента, но страната ни още е над този процент, поясни Калфин.

 

 

Външният министър каза още, че има доста неща, върху които трябва да се работи. Американската страна самостоятелно трябва да изработи една система, която да свързва посолството в София със съответните институции, уточни той.