Калфин на среща при Кондолиза Райс
Калфин на среща при Кондолиза Райс / БГНЕС
С интервю за "Вашингтон таймс" започна първият ден от визитата на премиера Сергей Станишев в Ню Йорк. В делегацията е и външният министър Ивайло Калфин, който предстои да се срещне с държавния секретар на САЩ Кондолиза Райс. Българските държавници са в Ню Йорк за участие в 63-та сесия на ООН.

Външният министър Ивайло Калфин и посланикът ни във Вашингтон Елена Поптодорова ще участват в официалната среща на Кондолиза Райс с външните министри на страните от Европейския съюз.

Делегацията ни ще присъства на изложба, посветена на 100-годишнината от Независимостта на България. Куратор на експозицията, която показва азбуката на страната ни, е художникът Божидар Икономов.

Заради най-големия годишен форум на ООН, Манхатън е блокиран от полиция, служители на реда, коли на пожарната. Делегации от цял свят и журналисти, акредитирани да отразяват събитието, се придвижват пеша.

Във Вашингтон е пристигнала и кандидатът за вицепрезидент на Джон Маккейн Сара Пейлин и най-вероятно тя ще използва стълпотворението на правителствените ръководители от цял свят, за да проведе срещи в рамките на предизборната си кампания.

Към края на седмицата се очаква към заседанието да се присъедини президентът Джордж Буш, който вчера е участвал в сесията. Речта на Сергей Станишев пред общото събрание на ООН е в петък.