Калфин на министерска среща на ОССЕ
Калфин на министерска среща на ОССЕ / netinfo

Разговаряхме с генералния секретар на ОССЕ Марк Перен дьо Бришамбо, който прояви интерес към процеса в Либия срещу българските медицински сестри, заяви министърът на външните работи Ивайло Калфин.

Той участва в среща на министрите на външните работи на Организацията за сигурност и сътрудничество /ОССЕ/, която в момента се председателства от Белгия.

Неотдавна генералният секретар на ОССЕ е имал контакт с либийския външен министър и е повдигнал и темата за българските медицински сестри.

Запознах го с развитието на процеса, с проблемите, свързани с него, с позицията на страните и САЩ. Надявам се тази информация да му бъде полезна и се разбрахме да бъде информиран периодично за развитието на случая, посочи Калфин.

На министерската среща на ОССЕ бе обсъден широк кръг от въпроси. Само по две теми обаче е бил отбелязан известен напредък. "Едната е по реформата в ОССЕ - тема, по която се занимавахме и по време на българското председателство на организацията. Миналата година по време на словенското председателства бе приет специален документ, сега вече има и напредък", заяви министър Калфин.

Втората тема, по която може да се очаква положително развитие, е свързана с Армения и Азербайджан. Двете страни изразяват готовност да възобновят диалога помежду си, замразен заради конфликта в Нагорни Карабах.

За пореден път на тази министерска среща няма да бъде приета декларация, но пък ще бъдат одобрени 19 различни документа.

Следващата страна председателка на ОССЕ ще е Испания. Още един въпрос трябваше, но няма да се реши на тази министерска среща на ОССЕ - председателството на организацията през 2009 година. Казахстан е проявил желание, някои страни са съгласни, но други смятат, че му е още рано да оглави ОССЕ.

Запознах се днес с новия черногорски министър на външните работи Милан Рочан. Говорихме за двустранните отношения. Между другото България и Черна гора ще отбележат скоро 110-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения. Ще организираме прояви в Подгорица и в София. Следваща седмица в Подгорица ще бъде открито българско посолство, което също ще е важен момент в отношенията ни, отбеляза министър Калфин.

Говорихме също за балканското сътрудничество, за Косово, за съдействието, което България може да окаже на Черна гора в отношенията й с НАТО и Европейския съюз. Черногорския министър съобщи, че са приключени техническите разговори между Черна гора и Европейския съюз по споразумение за стабилизация и асоцииране, добави той.

Извън срещата на ОССЕ министър Калфин се срещна и с белгийския принц Филип, който ще бъде в България от 11 до 13 декември начело на голяма бизнес делегация. Делегацията ще бъде в София и във Варна. Запознах го с развитието на икономическата среда в България, с възможностите за инвестиции, с досегашния опит на белгийски фирми у нас. Белгия е най-големият чуждестранен работодател в България с 15 000 души заети в белгийски фирми, посочи външният министър.

Принцът е проявил интерес към развитието на българския туризъм, към регионалната политика, към икономическото сътрудничество на Балканите, в черноморския регион.