Калфин към германския бизнес: Търсете български студенти
Калфин към германския бизнес: Търсете български студенти / cнимкa: Sofia Photo Agency

„Обаждайте се в университета във Фрайбург и търсете българските студенти, които с най-голямо удоволствие ще работят за вашите фирми в България” – така външният министър, който е на посещение в Германия, се обърна към бизнесмени от областта Баден-Вюртемберг. Официалният прием и работна вечеря приключиха късно снощи. Домакин беше Вили Щехеле – министър на държавното министерство и по европейските въпроси в Лаймстага на Баден-Вюртемберг. Щехеле е и председател на съвместната комисия България – Фрайбург.

„През последните две години, откакто създадохме съвместната комисия България – Фрайбург, с Баден Вюртенберг имаме отлични отношения”, каза Ивайло Калфин по време на приема с представители на малки и средни предприятия в богатата германска провинция. Кафин наблегна на факта, че Германия е един от най-големите ни външноикономически партньори. Повече от 10 % от българския износ е за Германия, и около 12 % от вноса в България идва от Германия. „Отношенията, които страната ни има с Баден-Вюртенберг, в рамките на общите отношения с Германия, са може би едни от най-динамичните”, допълни Калфин. Чуждестранните фирми, които работят в България, все по-често поглеждат през Черно море към пазарите на Украйна, Молдова и Кавказките страни. Ето защо пред бизнесмените Калфин изтъкна, че България има дълги граници по река Дунав и Черно море и се намира на място, през което преминават четири от десетте европейски транспортни коридора.

В обръщението си към участниците в приема домакина Вили Щехеле подчерта, че значението на река Дунав в европейското сътрудничество нараства неимоверно. „Досега Европа имаше една важна река – Рейн, но това определяше сътрудничеството между Германия и Франция. Сега Дунав дава нови възможности за сътрудничество с другите страни от ЕС”, каза Щехеле.

Днес на обяд в Щутгарт вицепремиерът Калфин ще се срещне с министър председателя на Баден Вюртенберг Гюнтер Йохингер, а след това ще посети завода на „Даймлер”.