Калфин гостува на белгийско радио на френски език
Калфин гостува на белгийско радио на френски език / netinfo

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин снощи бе гост на популярното белгийско обществено радио RTBF и на неговото дискусионно предаване "С лице пред информацията".

Тема на предаването беше скорошното разширяване на Европейския съюз с присъединяването на България и Румъния. В студиото заедно с българския външен министър бяха румънският държавен секретар за франкофонията Кристиян Преда, както и професорът от Брюкселския свободен университет и директор на Центъра за проучване на политическия живот Жан-Мишел де Вал, който неотдавна организира тук конференция за съдебните реформи в Централна и Източна Европа.

В отговор на зададените му въпроси министър Калфин очерта пътя на страната ни към пълноправно членство в ЕС, започнал през 1995 година. Като обясни защо този процес е бил успешен за България, както и за Румъния, за разлика от други държави, желаещи да бъдат приети в ЕС той цитира неотдавнашно изказване на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Дурау Барозу, който посочи, че никой не може да каже, че България не е готова за членство в съюза.

Министър Калфин говори също и за структурните и кохезионни фондове на ЕС, от които преди години широко се възползваха след приемането им Гърция, Испания и Португалия. Особено след влизането на 10 нови страни наведнъж в ЕС през 2004 г., тези фондове вече не са така големи и достъпни. България разчита на фондовете на ЕС, но още повече разчита на собствените си сили, изтъкна той, и даде пример с приетата у нас стратегия за подобряване на инфраструктурата.

На въпроса какви трябва да са отношенията между България и Русия след приемането на страната ни в ЕС, Калфин отговори, че ЕС има интерес и трябва да поддържа много добри отношения с Москва. Но за България най-важно е да има и да се следва обща европейска политика, подчерта той.