Калфин финишира в Дакар
Калфин финишира в Дакар / снимка: mfa.bg

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин завършва в столицата на Сенегал – Дакар, африканската си обиколка в страни на юг от Сахара. Калфин е първият български държавник от висок ранг, който посещава най-развитата в някогашната френска част на Западна Африка държава Сенегал.

В Дакар, където финишира най-известното рали в света, българският вицепремиер и външен министър ще се срещне с премиера на Сенегал Шейх Хаджи Сумаре, министъра на външните работи Шейх Тидиан Гадио и министъра на културата Бирам Диуф.

 

България няма посолства в нито една от френскоговорящите африкански държави, въпреки че е член на франкофонската общност, чийто генерален секретар е бившият сенегалски президент Абду Диуф. Настоящият президент Абудулай Уад пък е заместник-председател на Либералния интернационал и като такъв беше на конгрес на организацията в София през 2005 г.

 

До идването на Калфин политическите отношения между България и 12-милионния Сенегал се свеждат до формално установяване на дипломатически връзки през 1967 г. – седем години след обявяването на независимостта на страната от Франция. Има две икономически спогодби – за въздушен транспорт от 1960 г. и търговска – от 1970 г., но стокообменът е символичен – около 100 000 щатски долара главно от български износ на цимент и желязо. А Сенегал е потенциален пазар за българската индустрия, защото страната е главно аграрно ориентирана и известна най-вече като най-големият износител в света на фъстъчено масло.

 

В първата от времето на Тодор Живков обиколка на високопоставен български държавник в „черна” Африка Калфин посети шест държави за десет дни. В Кения акцентът на визитата бяха усилията за освобождаването на отвлечената преди 100 дни в Сомалия българка Данка Панчова, която работи за международната хуманитарна организация „Действие срещу глада”. В Република Южна Африка Калфин постави въпроса за сътрудничество в борбата срещу престъпността, тъй като България няма договорки в областта на правосъдието с Претория и заради това подсъдими като бившата банкерка Веска Меджидиева не могат да бъдат екстрадирани. Намибия поиска от България лекари и агрономи. В четвъртата страна по залежи на природен газ в света Нигерия външният министър потърси алтернативен източник за България чрез транспортиране на втечнен газ. В Бенин Калфин се срещна с асоциацията на завършилите в български университети около 200 студенти и възстанови връзките между двете държави с еднакви абревиатури – някога „НРБ”, а сега „РБ”.