Калфин даде интервю за списание „Тайм”
Калфин даде интервю за списание „Тайм” / netinfo
Планът за освобождаването на българските медицински сестри, които бяха осъдени на смърт на 19 декември миналата година в Либия, прилича малко на холивудски филм. Това заявява министърът на външните работи Ивайло Калфин за последния брой на списание „Тайм”. „От сега нататък само от Либия зависи да покаже колко убедителна може да бъде пред международните си партньори”, казва още Ивайло Калфин.

На въпрос дали либийският лидер Муамар Кадафи може да бъде приятел на Запада, след като се отказа от ядрената си програма, българският външен министър Ивайло Калфин отговаря, че след години на изолация Либия се опитва да затопли отношенията си с международната общност. Калфин казва, че истинските интереси на САЩ и Европа са свързани с либийския петрол и ограничаването на миграцията от Африка към Европа.

„Но за да съответства напълно на рамката на нормалните международни отношения, Либия трябва убедително да пази човешките права, включително и тези в СПИН-процеса”, подчертава Калфин. Запитан какъв е планът му за освобождаването на сестрите българският външен министър казва, че съдебната процедура ще бъде измината докрай.

Според него солидарността и вниманието от страна на медиите, обществото, неправителствените организации и учените по цял свят са също изключително важни за решаването на този случай.