Калфин: България не е пряко заплашена от решението на ЕС за Хизбула
Калфин: България не е пряко заплашена от решението на ЕС за Хизбула / Sofia Photo Agency, архив

България не е пряко заплашена от решението на ЕС да включи в списъка на терористични организации военното крило на Хизбула - това се посочва в съобщение на офиса на Ивайло Калфин в Европейския парламент.

"Вярвам, че външните министри на ЕС, които единодушно взеха решението вчера, имат достатъчно основания за него. Българските аргументи за връзка с атентата в Сарафово и Хизбула, не са единственият мотив за него и в този смисъл България не е пряко застрашена. Но опасностите не бива да се пренебрегват и бдителността в ЕС като цяло трябва да се повиши", категоричен е Калфин. Той е убеден, че ЕС трябва да се готви за ответна реакция от страна на организацията: "Не смятам, че има непосредствен риск, но не бива да си затваряме очите и Европа трябва да отчита, че като цяло рисковете за сигурността й се увеличават".

Евродепутатът коментира, че предстои да се види как на практика ще се приложи решението, но най-вероятните последици от него биха били прекратяване на финансирането за организацията, забрана на определени лица да влизат в ЕС, както и замразяване на банкови сметки в европейски банки. Според Ивайло Калфин решението на външните министри е умерено, тъй като се отнася само до военното крило на организацията, като в същото време се потвърждава, че ще се поддържат политическите контакти с Хизбула.