Калабрийската мафия имала връзки с българската
Калабрийската мафия имала връзки с българската / снимки: BGNES

Вестник "Джорнале ди Калабрия" помества обширно резюме от доклад на Националната дирекция за борба с мафията /ДНА/ в Италия, в който се изтъкват връзките на калабрийската Н'дрангета с българската организирана престъпност.

Непосредствено след масовото убийство в Дуисбург още по-остро звучи предупреждението, което се съдържа в последния доклад на ДНА за поведението и стратегията на организираната престъпност от мафиотски тип, посочва всекидневникът. За разлика от Коза ностра, която възприе стратегията на "подмолна дейност", Н'дрангета се изявява открито, разширява се в национален и международен мащаб със съзнанието, че е по-силна и с тенденцията да утвърждава с невероятна арогантност собственото си превъзходство.

Данните от последните разследвания сочат, че Н'дрангета е едно от най-значимите криминални явления на наша територия, което все повече е ориентирано към международни противозаконни дейности. На първо място е международният трафик на наркотици, в който организацията е постигнала почти монополна позиция, благодарение на тесните връзки със субекти, действащи в страните производителки, както и с такива, разположени в основните пунктове на маршрутите за преминаване на наркотиците, се казва в цитирания доклад.

Вече е доказана повишената способност на Н'дрангета да взаимодейства с водещи чуждестранни престъпни организации и особено с колумбийските картели, а също и поне с една колумбийска военизирана структура, замесена в производство и разпространение на кокаин, посочва БТА. Наред с класическите взаимоотношения с колумбийските трафиканти на кокаин, в отношенията с чуждестранни групировки резултатите от разследванията доказаха наличието на връзки между калабрийската Н'дрангета и представители на албански, български и турски престъпни организации. Всичко това не е вече епизодично, както беше в миналото, а се върши по начини, които очертават картина на все по-тесни връзки, произтичащи от печеливши дейности като трафик на хора от Източна Европа, експлоатация на проститутки и на нелегални работници, нови маршрути за трафик на дрога, пишат италианските антимафиоти.

Примери за това са съдебните процеси, в които за първи път редом с италианци се оказаха подследствени чужденци, като в почти всички случаи те бяха за албанци или българи. Това повтарящо се в различните следствия обстоятелство сочи, че отношенията на Н'дрангета с източноевропейските мафии - особено с българската, зад която се крие далеч по-застрашителната руска мафия - са достигнали високо равнище. Отправна точка са мощните инвестиции, които бяха направени след падането на Берлинската стена в Източна Европа от италианските мафиотски организации в недвижимите имоти, търговията и предприемачеството, имащи за цел изпиране на пари и търсене на нови пазари и нови съюзници за обединяване на усилията, завършва резюмето на доклада.