/ iStock/Getty Images
От новия министър-председател на Франция Жан Кастекс днес се очаква да представи едно ново правителство, чиято задача е да помогне на икономиката да се справи с най-тежката криза в страната след Втората световна война.

Кастекс - висш бюрократ и провинциален кмет, почти напълно непознат за французите преди назначаването му в петък, ще се стреми да напредне бързо и решително, за да убеди скептиците, че е правилният избор за поста.

Френският премиер Едуар Филип подаде оставка, с него се оттегля и цялото правителство

55-годишният нов премиер е назначен от Макрон на мястото на Едуар Филип, след като президентът търси нов старт на последните две години от мандата си преди президентските избори през 2022 година.

Икономиката на Франция е потънала в историческа рецесия след коронавирусната криза, докато партията на Макрон се опитва да се измъкне от загубата на местните избори в края на миналия месец.

Макрон назначи новия премиер на Франция

Макрон написа в Tуитър, че е необходим „нов път“, като посочи приоритетите на новото правителство: „съживяване на икономиката, продължаване на промените в системата на нашата социална защита и околната среда, възстановяване на справедлив републикански ред и защита на европейския суверенитет“.

Анализатори твърдят, че като назначава фигура с по-ниска популярност от тази на Филип - чиято популярност надхвърля тази на Макрон, президентът цели да хване здраво юздите на властта и да укрепи позициите на управлението си преди 2022 година.
БТА