/ iStock/Getty Images
Един от руските военни, отказал да воюва в Украйна, както и бащата на друг войник са разказали на изданието The Insider за условията, в които пребивават отказалите се в специалния център в Брянка, в Луганска област, за заплахите и мъченията, на които ги подлагат, пише Deutche Welle

Войникът споделил, че е написал рапорт за отказ от участие във войната поради морална непригодност. Освен него такива рапорти подали още около 200 души, казва той. Някои били пуснати да си отидат по домовете, но мнозина не били освободени и били откарани първо в лагер, след което - в центъра за отказали се войници в Брянка.

Там войниците били заплашени, че ще ги изпратят в дисциплинарна рота, в строителен батальон или в лагер. Командването решава как да постъпи с тях след личен разговор, включително в присъствието на психолог, разказва войникът. "Казаха ми: "Имаш два варианта - можеш да вървиш напред или можеш да се отказеш, но тогава ще стигнеш до следствения изолатор". Възнамерявам да се откажа - може пък и да успея да замина оттук, без да стигам до изолатора. Има и вариант да се върна в моята част".

По неговите думи, отказалите се войници нямат право да имат телефони и ги ползват само тайно от надзирателите. "Налага се да ги крием, ако ги намерят - ще ги счупят", казва войникът пред журналистите.

По думите на другия събеседник на изданието - бащата на един от отказалите да воюват - след три месеца служба обещали на наетите по договор войници отпуск и възможност да се откажат да участват в бойните действия. Въпреки това, когато те казали, че се отказват да продължат службата си, ги задържали и отвели в Брянка, където са затворени вече повече от месец. По думите на бащата - условията там били ужасни - подлагали хората на мъчения, както споделят завърнали се оттам.

Задържаните в Брянка са повече от 200

Изданието "Верстка" пресмята, че от февруари досега поне 1793-ма военнослужащи са отказали да участват във войната срещу Украйна. Не по-малко от 234-ма от тях са държани насилствено в района на Брянка, споделят пред изданието техни роднини.

"Настоящее время" публикува разказите на майките на други военнослужащи, задържани в центъра. "Държат ни в мазето, без храна. Казаха ни, че ще останем тук около два дни, а къде ще попаднем оттук нататък не е ясно. Успях да внеса тайно телефона си, но останалите ми вещи ги взеха. Ако намерят у някого телефон, моментално го чупят. Спим на носилки, светлина няма. Казаха ни и, че никого няма да пуснат да си отиде вкъщи - първо изолатор, после съд", написал един от войниците на майка си. Задържаните разказали и, че ги охраняват бойци от групата "Вагнер".