Какво показват анализите на изборния ден в Австрия
Какво показват анализите на изборния ден в Австрия / БГНЕС

Равенството в резултата на двамата кандидат-президенти Норберт Хофер и Александър Вандер Белен - политици с различаващи се позиции по вътрешната и външната политика, е доказателство, че твърденията за разделение на страната не са безпочвени. Следизборният анализ дава възможност да се види какви са характерните особености на поляризацията на избирателите.

Едната разделителна линия в австрийското общество е между града и селото. В девет от десетте големи града на Австрия мнозинството гласува за Александър Ван дер Белен. Той е фаворит и в две от австрийските провинции, които са в западната част на страната - Форарлберг и Тирол.

Кандидатът на Австрийската партия на свободата Ноберт Хофер е предпочетен преди всичко в Южна Австрия и в източната част на страната.

Анализът на избирателите сочи, че има ясна разделителна линия и между хората с ниска образованост, чийто фаворит е Норберт Хофер, и високообразованите, гласували за Александър Ван дер Белен, за когото са гласували 80% от австрийците с висше образование.

Тези групи от хора живеят предимно в големите населени места, което обуславя и победата му в австрийските градове. Служителите в частния сектор и държавните служители също са предпочели Ван дер Белен, докато социологическо проучване сочи например, че в индустриалния район Муртал 90% от работниците са дали своя глас за Норберт Хофер.

60% от мъжете-избиратели са гласували за Норберт Хофер, същият е процентът на жените, гласували за Александър Ван дер Белен. Посланието на Хофер, че ще бъде защитник на австрийците и ще контролира правителството, се е харесало предимно на мъжката част от населението.

Какво показват анализите на изборния ден в Австрия
netinfo

Също така ясно се разграничават главните мотиви за избора. За основен мотив 68% от избирателите на Хофер сочат загриженстта му за хората в страната. Също толкова, а именно 67%, казват, че са избрали кандидата на Австрийската партия на свободата, тъй като е симпатичен. Ван дер Белен е избран от 66% от привържениците си, тъй като би представлявал най-добре интересите на Австрия в чужбина, а 62% - защото според тях разбира добре задълженията си на президент.

Почти половината от избирателите на Ван дер Белен сочат, че с вота си искат да предотвратят избора на Хофер. По-нисък (31%) е делът на австрийците, гласували за Хофер, тъй като смятат Ван дер Белен за "неизбираем".

Голямата част от избирателите на Ван дер Белен са обединени от очакването, че качеството на живота в Австрия ще се запази. Това мнение застъпва една трета от избирателите на Хофер, докато повечето от тях смятат, че качеството на живота ще се влоши.

Източник: БТА