/ БГНЕС
ктрисата Кейт Бланшет, която е посланик на добра воля на Агенцията на ООН за бежанците, призова ЕС да засили подкрепата си за бежанците и приемащите страни и да гарантира, че политиката му „се фокусира върху тяхната защита, а не върху укрепването на границите“, съобщава Ройтерс.

„Трябва да разберете, че никой не поставя децата си в лодка, освен ако водата не е по-безопасна от сушата“, каза носителката на „Оскар“ в Европейския парламент в Брюксел.
 

Кейт Бланшет
БТА


„Благодаря на ЕС за дългогодишната му финансова подкрепа за бежанците и даващите им подслон в световен мащаб и призовавам за продължаване и увеличаване на подкрепата. Светът ни наблюдава“, добави Бланшет.

Призивът на Бланшет идва в момент, когато Европейският съюз се опитва да преразгледа правилата за предоставяне на убежище и миграция, за да намали нелегалната миграция, а страните членки се опитват да намалят притока от хора, търсещи убежище. Италия обяви в понеделник, че ще изгради центрове в Албания, в които да бъдат настанявани морските мигранти, опитващи се да стигнат до Италия.
 

Кейт Бланшет
БГНЕС



Рекордните 114 млн. души са били прогонени от своите домове по света, бягайки от насилие, конфликти, преследване и нарушаване на правата на човека, каза Бланшет и добави: „Инвестирайте в образование и средства за препитание, за да гарантирате, че семействата имат възможности там, където са, за да не се налага да се местят. Никой няма да има полза от поколение от отчуждени и неинтегрирни младежи“.

 
Христо Кьосев/БТА