Войната в Украйна, която продължава вече две години, има сериозно въздействие върху околната среда. Конфликтът е причинил значителни щети на природата и екосистемите в засегнатите райони.

Така, например, в окупираното село Липивка в района на Киев има знаци, които показват, че на 300 метра от тях има минно поле, предадe Voice of America (VOA). 

Благотворителната организация за разчистване на мини HALO Trust работи за разчистването им.

Как се справят с мините разказва Юлия, която реши да не споделя фамилното си име от съображения за сигурност. „Много внимателно поставям ръката си на 30 градуса и 60 сантиметра напред. Ако видя нещо подозрително, подобно на жило го търкам с пръсти. Това е сух стрък трева”, споделя тя пред VOA.

iStock
 

Сам Роуландс също е част от организацията. Той споделя, че според него вероятно Украйна е най-замърсената страна в света.

Министърът на околната среда на Украйна Руслан Стрилец заяви, че 25% от територията на страна е покрита с мини. Освен смъртна опасност за хората, мините нанасят значителни щети и на околната среда, отбелязва министърът и допълва, че всяка неконтролирана експлозия може да предизвика горски пожар.

"Имахме случаи, когато лесовъди, получавайки информация за началото на горски пожар, се опитаха да стигнат до мястото на този пожар и бяха взривени от мини. Така че дори не можем да получим достъп до някои територии", разказва той. 

Експлозивите убиват и животни, които не могат да бъдат спрени с предупредителни знаци.

iStock

Всяка експлозия, дори контролирана, означава проникване на тежки метали в почвата.

Мария Дячук от Центъра за екологични инициативи казва, че е важно да се регистрира нивото на замърсяване. По думите ѝ въздействие върху околната среда в момента не се проследява, но това трябва да се промени. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня

 
Voice of America (VOA)