Какво да очакваме от срещата на Арабската лига
Какво да очакваме от срещата на Арабската лига / снимка: BGNES

„Не е нужно Арабската лига да влиза в конфликт с Европа, просто е необходимо да дискутира проблема с освобождаването на българските медици.” Това заяви генералният секретар на Арабската лига Амр Муса пред арабския сайт „Елаф”, запитан възможно ли е арабският свят да развали отношенията си с България заради проблема с освобождаването на българските медици.

Очаква се арабските външни министри да дискутират в Кайро либийското предложение за политически и икономически бойкот на страната ни.

Генералният секретар на Арабската лига Амр Муса коментира, че на срещата в Кайро проблемът ще се обсъди, за да се удовлетвори желанието на Либия в качеството й на арабска държава. Той обаче, подчерта, че Арабската лига е получила официално писмо от българското правителство относно начина, по който е станало помилването на медиците ни.

Според Либия опрощаването на наказанието на освободените български медици, веднага след стъпването им на родна земя, нарушава международните закони и сътрудничеството в сферата на правосъдието между Джамахирията и България. Либийският външен министър заяви, че Арабската лига трябва да бъде солидарна с Либия, така както ЕС бе солидарен с България.

Според кувейтската информационна агенция КУНА, Арабската лига е представила преди броени часове на извънредно заседание на арабските външни министри либийския меморандум, в който се призовава за скъсване на политическите и икономическите отношения със страната ни заради случая с българските медици.

Очаква се форумът да завърши с декларация, в която се изразява подкрепа и разбиране към болката на заразените със СПИН либийски деца, и в която България и целия ЕС се призовават да спазват международните закони.