Как зетят на Путин стана милиардер за нула време
Как зетят на Путин стана милиардер за нула време / снимка: Guliver/Getty Images

Кирил Шамалов е женен за Катерина, по-малката дъщеря на Владимир Путин. Той е син на стар приятел на руския президент. Бракосъчетанието се състоя през февруари 2013 година.

Състоянието на зетя на Путин започна стремително да нараства след сватбата му с президентската дъщеря, която сега отговаря за проект за разширяване на Московския държавен университет, чиято стойност е 2,7 млрд. долара. Само за 18 месеца Кирил придоби значителен пакет акции на голямата руска нефтохимическа компания "Сибур", чиято стойност в момента е 2,85 млрд. Той създаде компания за управление на собствените му инвестиции.

Путин: Нужни са ни воля, решителност и твърдост

Как толкова млад бизнесмен можа да стигне толкова високо и толкова бързо? Проучването на неговата биография показва, че през лятото на 2013 година, или месеци след сватбата с дъщерята на президента, Кирил започнал преговори за закупуване на акции на "Сибур" от един от най-богатите приятели на президента. Година по-късно той взема заем от 1 млрд. долара, ако се съди по публикувания отчет на неговата инвестиционна компания.

Според президентския говорител Дмитрий Песков дъщерите на Путин не са въвлечени в политиката. По думите му Шамалов е известен бизнесмен, чиято дейност, според информацията на Кремъл, съответства на законите на Русия. Той дълги години влизал в ръководството на компанията "Сибур" и стана неин акционер, както и другите топ мениджъри. Песков каза също, че кариерата и бизнесът на Шамалов не влизат в интересите на Кремъл.

Сега Кирил влиза в елита на милиардерите, които са близки до президента. Връзките все пак не се афишират.

Източник: БГНЕС