Джавид Карези принадлежи към шестото поколение на известна певческа фамилия в Афганистан. Когато талибаните поемат контрола над Афганистан на 15 август 2021 г., той е успешен певец. Веднага след идването си на власт талибаните забраняват всички видове музика в страната, в резултат на което Джавид е принуден да емигрира заедно със семейството си в Куета, Пакистан, където остава в продължение на осем месеца. Заради езиковата бариера и ограничените възможности за работа като певец той не може да издържа семейството си и се връща в Кабул.

Принуден да живее без музика под властта на талибаните и в условията на финансова криза, той страда от депресия. 

Това е част сюжета на документален филм, озаглавен “The failed migration”, продуциран от Юна Лий. Лентата е заснета в Куета, Пакистан и Кабул, Афганистан. Снимките по проекта започват в началото на септември 20202 г., филмът е завършен в началото на февруари 2023 г., разказва Voice of America (VOA).       

След като дойдоха на власт през 2021 г., талибаните обявиха музиката за неислямска и незаконна и хората от музикалната индустрия започнаха да бягат от страната. След забраната за музика, Джавид продава покъщнината и музикалното си оборудване на местния пазар, разказва VOA

“Здравейте, скъпи приятели. Аз съм Джавид Карези, син на Фаиз Ахмад Карези. Днес ще продавам вещи на пазара в Кабул. В момента музиката е забранена в Афганистан от талибанското правителство. Затова се занимава с продажбата нашите мебели втора употреба. Повечето ми приятели тук са музиканти и свирят на стадион Chaman-e-Hazoori", разказва мъжът.  

През април 2022 г. Джавид решава да се премести в Куета, Пакистан, заедно със съпругата си и петте си деца, с надеждата да продължи музикалната си кариера, която е основен източник на доходи за семейството, предава VOA

“Бях в пети клас и учех в Кабул, когато талибаните дойдоха на власт. Имах добър живот”, разказва Сабия - най-малката дъщеря на Джавид.   
Откакто талибаните дойдоха на власт, на момичетата е забранено да посещават училище.

“Понякога намирам работа лесно, а друг път чакам дълго време за отида и да заработя пари. Децата ми не посещават училище, намираме се в затруднено положение. Преди ги водех на пикник, но тук, няма къде да отидем да се разнообразим”, разказва Джавид Карези. 

Джавид и семейството му се завръщат в Кабул, след като преминават през изтощителна 8-месечна борба за оцеляване в Пакистан. Преместването им означава и край на музикалната му кариера. В Кабул Джавид живее в къщата на баща си в историческия квартал Харабат, съобщава VOA

Местността отдавна е дом на някои от най-влиятелните музиканти в Афганистан, предава порталът.  

"Не знам къде отивам. Нямам никаква надежда за бъдещето. Аз съм сред тези нещастни и безнадеждни хора, които мислят само за настоящето. Нямам място нито в родината си, нито в чужбина, особено като музикант”, споделя Джавид. 

Документалният филм проследява музикалната кариера на Джавид, както и борбата за оценяване на неговото голямо семейство. 
Повече по темата гледайте във видеото.
 
Voice of America (VOA)/vesti.bg