/ ThinkStock/Getty Images
Как се променя профилът на джихадистите?
99651
Как се променя профилът на джихадистите?
  • Как се променя профилът на джихадистите?
Профилът на джихадистите се променя и днес повечето хора, които се радикализират в Западна Европа, са хора с криминално минало, заяви за Дарик професорът по въпросите на сигурността в Кралския колеж в Лондон Питър Нойман. Той припомни, че германската полиция е спряла наблюдението над нападателя, който се вряза в коледен базар в Берлин, тъй като вече не е отговарял на профила на джихадист, а се е оказало, че профилът вече е бил различен. Смяташе се, например, че един джихадист не би продавал наркотици и не би се дрогирал, какъвто е бил случаят с терориста в Берлин, посочи специалистът.

6 атентата са предотвратени във Франция от началото на годината
 
Гангстери и хора без перспектива в обществото – такива са повечето радикализирани ислямисти в Западна Европа сега, каза проф. Нойман. Един от най-драматичните примери за това колко важно е да се преосмисля профилът на джихадистите е атаката срещу коледния базар в Берлин, добави той.
 
„Анис Амри беше мъжът, който се вряза с камион в коледния базар в Берлин през 2016 година. Германската полиция го е смятала за опасен екстремист. Но са спрели да го следят три месеца преди атаката. Причината да преустановят наблюдението е била, че са видели, че взима наркотици – екстази и кокаин. Тогава са направили погрешното заключение, че тъй като търгува с наркотици и се дрогира, не би могъл да е джихадист, религиозен фундаменталист.

Двойно повече джихадистки атаки в Европа през 2017-а, но с два пъти по-малко жертви
 
Тяхното схващане е било, че ако някой е религиозен, няма да се дрогира. То обаче се е основавало на една вече остаряла концепция за това кой може да се радикализира и какво означава да си джихадист. В днешно време, и ние виждаме на много места в Европа, е напълно приемливо да взимаш наркотици и да търгуваш с тях, тъй като те мислят: „След като се самовзривя, ще отида в рая така или иначе и всичките ми грахове ще бъдат опростени“.
 
Проф. Нойман каза още, че продаването на гражданство не е задължително свързано с тероризма, но властите трябва да са особено внимателни, тъй като и хора с криминални връзки може да искат да се сдобият с български паспорт. Трябва да сте сигурни, че няма да намалите ценността на паспортите си, давайки ги за краткосрочни облаги на хора, които може да са издирвани в други държави, посочи той.