Бил Гейтс
Бил Гейтс / Gulliver/Getty Images
"Семейство Симпсън" не предвиди епидемията от коронавируса. Нито пък писателят Дийн Кунц, нито шоуто "Опасност!". Прогнозите на Бил Гейтс обаче се доближиха доста до действителността, предаде ДПА.

Милиардерът основател на "Майкрософт" констатира вчера в телевизионното предаване "Шоуто на Елън ДеДженерис" колко прав е бил с мрачната си прогноза от своя ТЕД реч през 2015 г. на темата "Следващата епидемия? Не сме готови".

Бил Гейтс: Южна Корея е пример за подражание в борбата с COVID-19


"Ако нещо убие над десет милиона души през следващите няколко десетилетия, това най-вероятно ще бъде силно заразен вирус, а не война - не ракети, а микроби. Инвестирахме огромно количество пари в ядрени оръжия, но сме инвестирали много малко в система за спиране на епидемия. Не сме готови за следващата епидемия", каза тогава Гейтс.

По време на видеоразговора си с Гейтс от вкъщи ДеДженерис му припомни за прогнозата му на фона на световната борба за овладяване на криза в общественото здраве, подобна на тази, която описа.

"Вие предсказахте, че това ще се случи, така че съм сигурна, че сте много добре подготвен, защото знаехте, че ще се случи. Усещате ли, че сте се подготвяли за това?", попита водещата.

"Ами, целта на речта през 2015 г. беше правителството да свърши необходимата работа, за да е готово за следващата епидемия. Това означава, че щяхме да можем бързо да диагностицираме заболяването, много бързо да разполагаме с лекарство и дори с ваксина - с всички тези неща - много по-бързо в сравнение със сега", отвърна Гейтс.

Бил Гейтс: Животът ще се нормализира след като се осигури ваксина за всички

Филантропът отбеляза също, че той и съпругата му Мелинда Гейтс са положили усилия през последните пет години да се подготвят за епидемия чрез фондацията си, която наскоро дари сто милиона долара за борба с разпространението на COVID-19, предаде БТА.

"В Африка имаше епидемия от ебола, която трябваше да ни накара да се подготвим. След това имаше епидемия от Зика. Като за респираторна пандемия обаче мащабите са наистина големи, не сме виждали подобно нещо през последните сто години", каза още Гейтс.

Позовавайки се на мерките, взети от страни като Китай и Южна Корея, Гейтс изрази оптимизъм за възможността епидемията да бъде овладяна със строги карантинни мерки и ефективна система за правене на тестове.

Гейтс обаче не очаква "завръщане към нормалния живот, докато не се сдобием с феноменалната ваксина или с лечение, което да е над 95% ефективно". Отразявайки прогнозите на здравни специалисти и световни лидери, Гейтс предположи, че решение няма да има през следващите 18 месеца.

"Убеден съм, че този път няма да игнорираме опасността от нова епидемия и ще се подготвим, защото това е нещо много драматично, което променя хода на живота ни и икономиката и създава толкова много трагедии. Мисля също така, че има толкова много примери на героизъм, в които отделни хора се проявяват или общности се обединяват, за да се справят с тези проблеми. И въпреки че новините са много лоши и почти стигнахме най-лошия сценарий, надявам се, че геният на хората и състраданието им ще ни накарат отново да осъзнаем, че заедно се борим с това в нашите общности, в страната и по света", каза Гейтс.
БТА