Кадиров притежава властта в Чечения
Кадиров притежава властта в Чечения / netinfo

Колкото повече време минава, толкова повече растат правомощията на чеченския премиер Рамзан Кадиров и на неговите опасни милиции, пише в уебсайта си френският седмичник "Поан", по повод решението на руския президент Владимир Путин до 2008 г. да съкрати наполовина руските войски в републиката.

В момента в Чечения има 50 000 руски войници, а броят им трябва да се изравни с този на чеченското вътрешно министерство и батальоните на Рамзан Кадиров взети заедно, уточнява изданието.

Решението веднага беше последвано от среща между Владимир Путин и Рамзан Кадиров. Никой вече не се съмнява, че чеченският премиер в действителност притежава цялата власт: военна, в качеството си на началник на силите на вътрешното министерство и политическа - като ръководител на партията Единство и отечество - Единна Русия /която разполага с 65 на сто от местата в чеченския парламент/, посочва "Поан". Остава му само да поеме контрола над природните

богатства - все още 51 процента от акциите на националната петролна компания "Грознефтгаз" принадлежат на руската държавна компания "Роснефт".

Населението се възхищава и също толкова мрази Рамзан Кадиров, довереникът на Кремъл, назначен от Москва, син на убития при атентат през май 2004 г. бивш президент Ахмад Кадиров. Той спокойно може да измести от поста сегашния държавен глава Алу Алханов и един ден да стане президент, отбелязва френският седмичник.

На 5 октомври Кадиров ще навърши 30 години - минималната възраст, която се изисква за кандидатиране. Със сигурност тогава той все още ще разполага и с подкрепата на Путин, който по силата на закон от 2005 г. има правомощията да определя президентите на сателитните републики на Русия, посочва изданието.

Премиерът, който обича да се разхожда с тигъра си, вече забрани хазартните игри и алкохола, но окуражава полигамията и носенето на ислямски забрадки, продължава "Поан". Той обаче не е премахнал терора и произвола, заключава седмичникът.