Кадафи защити формата на управление в Либия
Кадафи защити формата на управление в Либия / netinfo

Муамар Кадафи защити либийската форма на управление, предаде Ройтерс. Либийският лидер обсъди в Себха, южно от Триполи, въпроси на демокрацията с двама западни учени - американския политолог Бенджамин Барбър и британския социолог Антъни Гидънс. Водещ на дискусията бе известния британски телевизионен журналист Дейвид Фрост.

Ройтерс отбелязва, че проявата явно цели да даде по-нататъшен тласък на възобновяването на международните връзки на Триполи след години на изолация.

По повод 30-тата годишнина от провъзгласяването на страната за Джамахирия (държава на народните маси) Кадафи настоя, че либийската форма на управление чрез "народни събрания" е по-справедлива, отколкото западната демокрация, която се основава на избори.

Либийският лидер повтори вижданията си, че представителната демокрация представлява "диктатура на 51-те процента". "Петдесет и един процента - това не е демокрация. Това означава, че 49 процента са срещу победителя", каза той.

Облечен в кафява африканска роба и държейки копие от своята "Зелена книга" Кадафи заяви, че Либия приема глобализацията, макар според Триполи тя да е тласкана от западни финансови интереси. "Либия не може да върви срещу течението. Но силата на парите е тази, която управлява. Това е международна диктатура, която е упражнявана срещу хората, и особено срещу бедните хора", каза той.

Кадафи взе властта чрез преврат през 1969 г., а през 1977 г. обяви създаването на Джамахирията, припомня Ройтерс.