Кадафи заклейми международните съдилища
Кадафи заклейми международните съдилища / netinfo

Според либийския лидер Муамар Кадафи международните съдилища прилагат двойни стандарти при вземането на решения. В реч, публикувана на официалния си сайт Кадафи твърди, че общият знаменател за тези съдилища се изразява в липсата на условия, които се изискват за легитимността на един съд.

„Всеизвестен факт е, че сред тях е изискването съдът да бъде създаден от законна власт, която да черпи своята законност от собствения си правен статут”, аргументира се либийският лидер.

Той дава за пример Нюрбергския процес и съда в Токио, които според него са били създадени след Втората световна война върху базата на легитимността на страните-победителки, които са наложили своите права и условия върху победените.

„Присъдите на тези съдилища са градят върху съмнения, предположения и подозрения, тъй като те не разполагат с валидни улики и солидни доказателства”, казва Кадафи.

Кадафи отделя специално внимание на съда в Токио, който е създаден от американския генерал МакАртър през 1946 г.:

„Този съд обвини главнокомандващия на японската армия Йамашита за престъпления, извършени под негова команда. Той беше осъден на смърт въпреки липсата на доказателства, че е издавал каквито и да било заповеди”, твърди Кадафи.

Според него Международният наказателен съд е грешка, също като присъдите си. Ето защо жертвите на тези съдилища имат право да искат компенсации и реабилитация на своето достойнство от създателите на тези съдилища.

Това важи и за международните трибунали за бивша Югославия и Руанда, които според Кадафи са създадени от Съвета за сигурност на ООН, който е съставен от страните-победителки във Втората световна война.

„Съветът за сигурност няма законно право да създава съдилища”

Либийският лидер прави заключението, че в бъдеще националните съдилища ще останат по-достойни за доверие от международните, защото международното право все още не било достигнало „зрялост”.

През 2001 година международен съд в Холандия осъди на доживотен затвор либийския гражданин Абдел Басет Меграхи за атентата над шотландското село Локърби през 1988 година, при който загинаха 270 души.