Кадафи ще съди агенцията, съобщила, че е получил инсулт
Кадафи ще съди агенцията, съобщила, че е получил инсулт / netinfo

Либийският лидер Муамар Кадафи каза, че ще даде под съд информационната агенция, която съобщи, че е получил инсулт. "Арабите и техните господари" стоят зад тази информация, посочи Кадафи, цитиран от Ройтерс.

Палестинската информационна агенция Маан се позова на неназован европейски източник, според когото Кадафи, който е на над 60 години, е получил мозъчен удар в неделя и е приет в болница.

Пред журналисти в хотел в Триполи Кадафи каза: "Ще заведем дело срещу тази информационна агенция, за да не може никой да лъже и бяга."

Ще трябва да се изправят пред правосъдието, добави либийският лидер, напускайки хотела, където той даде вечеря за гостуващия президент на Гана Джон Кофи Агиекум Куфуор.

Запитан кой според него стои зад информацията, Кадафи твърна кратко: "Арабите и техните господари."

Кадафи, който носеше традиционната си либийска роба и червена шапка, изглеждаше в добро здраве и се усмихваше, отбелязва Ройтерс.

Лидерът отбеляза: "Трябва да стреляш по този, който стреля по тебе. По отношение на този, който ти казва 'Аз съм твой враг', трябва да се възприемаш като негов враг."

Този тип новини се правят от наемни агенции, посочи Кадафи по-рано на влизане в хотела. Според него агенцията бива използвана от "известна разузнавателна служба".

Ройтерс съобщава, че италианският министър-председател Романо Проди, който в момента е на визита в Прага, е говорил с Кадафи по телефона в неделя и понеделник. Италиански правителствен източник, чието име не се посочва, казва, че в неделя двамата лидери са обсъдили случая с петте български медицински сестри, осъдени на смърт в Либия, и други въпроси.

Либийската информационна агенция ДЖАНА предаде, че вчера Кадафи е разговарял по телефона с алжирския президент Абделазиз Бутефлика. В Тунис националната тунизийска агенция ТАП добави, че Кадафи е разговарял по телефона и с президента на Тунис Зин ал Абидин бен Али, с който е обсъдил "въпроси от общ интерес".