Кадафи: САЩ върна на Либия компенсациите за Локърби
Кадафи: САЩ върна на Либия компенсациите за Локърби / netinfo
Либия трябваше да изплати милиарди долари като компенсации за атентата над Локърби, но американските петролни компании, които се върнаха в Джамахирията, възстановиха тази сума. Това става ясно от реч на либийския лидер Муамар Кадафи, излъчена по телевизия “Ал Манауа” на 15 април.

На 21 декември, 1988 година полет 103 на американската авиокомпания „Пан Ам” бе взривен над шотландското село Локърби. В терористичния атентат загинаха 270 души. През 2001 година специален съдебен трибунал, заседавал в Холандия по шотландското законодателство, отсъди, че отговорен за атентата е либийският гражданин Абдел Басет ал Меграхи, който бе осъден на доживотен затвор.

През 2004 година Либия прие да изплати компенсации на всяко едно от семействата на загиналите в атентата в размер на 10 милиона долара. Така Джамахирията изплати общо 2 700 000 000 долара.

По думите на Муамар Кадафи, цитирани от телевизия “Ал Манауа”, тази сума вече е възстановена на либийските граждани.

“Ние изплатихме парите за Локърби. След това американските петролни компании се завърнаха в Либия, но за да бъдат допуснати отново тук, те трябваше да заплатят сума, която е равна на компенсациите, които платихме за Локърби. Това беше прекрасно постижение. Това, което дадохме с дясната си ръка, си взехме обратно с лявата.”

Либийският лидер Муамар Кадафи, заяви още: "Ние сме се отнасяме миролюбиво към Щатите, защото те ни отвръщат с мир. След Рейгън, Америка не се занимава с нас посредством военна сила. Не ни заплашва с ракети, самолети, въздушна флота или самолетоносачи. По делото „Локърби” САЩ осъществяваха контакт с нас въз основа на международното право и съвета за сигурност. Всички знаеха, че Америка контролира съвета за сигурност, но по – важното, е че Америка използва мирни средства спрямо Либия, и напълно изключва възможността за военна конфрантация с Либия. С други думи след Рейгън, Америка прекрати военната конфронтация с Либия. След случая Локърби, Америка спря военната конфронтация с Либия. Отношенията на САЩ с Либия бяха студени, докато не се обърна с мир към Либия. И така новите ни отношения започнаха. Щом Щатите се обръщат към нас с мир, ние трябва да сме глупаци, за да отхвърлим това. Трябва да сме идиоти, за да удряме главите си в стената. Човек удря главата си в стената, когато плудява и иска да се самоубие. "