Кадафи получи дела си от либийското петролно богатство
Кадафи получи дела си от либийското петролно богатство / netinfo

Ръководителят на либийската революция Муамар Кадафи стана първият гражданин на Джамахирията, получил дела си по програмата за пряко разпределяне на доходите от петрола сред бедните слоеве на населението.

Това предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на съобщение в неделния брой на египетския вестник "Ал Ахрам".

В тържествена обстановка Кадафи получил ваучер на стойност 30 хиляди либийски динара /22,5 хиляди долара/.

Тези средства са делът на деветчленното семейство на либийския лидер в петролното богатство на страната. Заедно с него ваучери били раздадени на още 400 семейства с ограничени доходи.

Програмата предвижда дялове от приходите от петрол да получат 5 хиляди от най-бедните семейства. Кадафи заявил, че възнамерява с тези пари да си купи акции от редица национални компании. Той подчертал, че преди революцията либийците били лишени от достъп до петролните ресурси на страната.

В края на миналата година ръководителят на либийската революция предупреди, че има вероятност от "революции на бедните" в Джамахирията. Той заяви, че бедните могат да извършат "социална революция" срещу хората, които са натрупали богатство по незаконен път.

Кадафи подчерта, че "изцяло е на страната на бедняците" и настоя за справедливо разпределение на доходите от експлоатацията на природните ресурси на Либия и най-вече на петрола.