Кадафи не успял да прокара идеята си за Съединени африкански щати
Кадафи не успял да прокара идеята си за Съединени африкански щати / netinfo
Либийският лидер Муамар Кадафи направи вчера още един опит да прокара пред страните от Африканския съюз идеята си за създаване на "Обединени африкански щати", предаде ИТАР-ТАСС.

Той предложи още от януари догодина да бъде създаде панафриканско правителство, в което да има 15 министри, в това число на отбраната, външните работи и външната търговия. Според идеята на либийския лидер членовете на този кабинет трябва да представляват всички райони на африканския континент. Кадафи призова участниците в срещата на високо равнище на Африканския съюз да не се отказват от идеята за "Съединени африкански щати" заради възможностите за политическа и икономическа интеграция по подобие на Европейския съюз.

Призивът на Кадафи обаче не бе посрещнато с ентусиазъм, посочва ИТАР-ТАСС. Противниците на идеята на либийския лидер аргументират позицията си с необходимостта да бъдат решени много по-сериозни и неотложни проблеми, пред които са изправени редица африкански държави, например прекратяването на въоръжените конфликти и умиротворяването преди всичко на Дарфур и Сомалия.