Кадафи говори за обща израелско-палестинска държава
Кадафи говори за обща израелско-палестинска държава / снимка: БГНЕС
Либийският лидер Муамар Кадафи беше приет  почести в официалната резиденция на председателя на френското Национално събрание Бернар Акоайе, предаде Франс прес.

Той мина по червен килим и беше приветстван от републиканската гвардия. След церемонията по посрещането, Кадафи говори пред няколко десетки френски депутати, повечето от които от десницата и председатели на парламентарни комисии. Според Асошиейтед прес присъствали са общо 80 депутати. Според Франс прес те са били едва 30. Представители на левицата и на парламентарния център, както и някои депутати от мнозинството обаче бойкотираха срещата.

Пред френските депутати Кадафи говори са кризата в суданската провинция Дарфур и за плановете за създаване на палестинска държава. Либийският лидер заяви, че международната общност не трябва да се меси в конфликта в Дарфур и трябва да остави жителите на тази провинция да се оправят сами. Според него кризата в Дарфур ще приключи от само себе си.

По повод конфликта между израелци и палестинци Кадафи заяви, че трябва да бъде създадена една единствена демократична израелско-палестинска държава. Той изрази мнение, че е невъзможно да бъдат разделени израелците и палестинците. "Там е необходима една единствена демократична страна и онези, които призовават за създаването на две държави, просто искат да избегнат отговорността, свързана с тази кауза", каза Кадафи. Той уточни, че израелците и палестинците са прекалено тясно интегрирани и прекалено "смесени", за да бъдат разделени в две държави.