Качински разговаря с Вацлав Клаус край Прага
Качински разговаря с Вацлав Клаус край Прага / netinfo
Полският президент Лех Качински подчерта отбранителния характер на противоракетния щит на САЩ, след като разговаря с чешкия си колега Вацлав Клаус край Прага, предаде Франс прес.

"Това е просто отбранителна система, подчертавам, чисто отбранителна, която не е насочена срещу никого", каза Качински на пресконференция с Клаус, имайки предвид критиките на Москва срещу проекта.

За да противодейства на евентуални нападения от Близкия изток, Вашингтон планира да разположи в Полша база за изстрелване на ракети прехващачи и радарна станция в съседна Чехия.

"Не искаме специални облаги, а просто един по-сигурен свят", добави полският президент, който ще се срещне с американския държавен глава Джордж Буш на 8 юни и на 16 юли.

"Особено сме заинтересовани да поддържаме приятелски отношения с другите страни от Европа и ще положим максимални усилия, за да им обясним нашата позиция", отбеляза от своя страна Вацлав Клаус.

Въпросът ще бъде разгледан на срещата на 18 президенти от Централна и Източна Европа в петък и събота в чешкия град Бърно. Той ще бъде и в центъра на визитата на Джордж Буш в Прага на 4 и 5 юни.

В чешката столица днес започва втори кръг от преговорите между САЩ и Чехия за разполагане на радар от американския противоракетен щит близо до Прага.

Качински и Клаус изразиха скептицизъм по отношение на евентуален нов текст на европейската конституция и посочиха, че в него би трябвало да залегне правилото за приемане на решения с единодушие, а не с квалифицирано мнозинство.

Полша и Чехия са сред седемте страни, които отложиха за неопределено време ратификацията на европейската конституция след френското и холандското "не" на референдумите през 2005 г.

Според полския вестник "Газета виборча" Варшава е готова да наложи вето на проекта на германското председателство в ЕС, целящ да се даде нов тласък на проекта в края на юни, ако не бъде удовлетворени исканията й за начините на гласуване в европейските институции.