Качински: Полша ще попадне в руската сфера на влияние
Качински: Полша ще попадне в руската сфера на влияние / netinfo
Противопоставянето на Русия на разполагането в Полша на американска противоракетна система произтича от надеждата на Москва да си възвърне влиянието над бившия си сателит. Това предполага полският премиер Ярослав Качински, цитиран от Асошиейтед прес.

Изказването на премиера е направено ден след като руски генерал предупреди, че Полша и Чехия може да станат мишена на руски ракети, ако приемат на тяхна територия да се изграждат американски бази за противоракетна отбрана.

"Да го кажем ясно – тук не става дума за сигурността на Русия. Тези обекти по никакъв начин не застрашават Русия. Става дума за статута на Полша и за надеждите на Русия, че тази зона, с други думи Полша, отново ще попадне в руската сфера на

влияние. Щом ракетните бази бъдат инсталирани тук, вероятността това да стане, поне в близките десетилетия, рязко намалява", заяви полският премиер по държавното „Радио 1”.

Официални представители на САЩ казват, че елементите от противоракетната система, които са предвидени за Полша и Чехия, са предназначени за прихващане на ракети от Близкия изток и не са насочени срещу Русия, отбелязва АП.