/ iStock/Getty Images
Качеството на въздуха в Турция се е подобрило значително през последната година, в която хората по-рядко напускаха домовете си, за да попречат на разпространението на пандемията от коронавирус и да се предпазят, съобщи "Хюриет дейли нюз", позовавайки се на доклад.

Средното ниво на месечното замърсяване на въздуха в трите най-гъсто населени града на Турция - Истанбул, Анкара и Измир, се е понижило спрямо предпандемичния период през първата половина на 2020 г., отчита Мрежата за наблюдение на качеството на въздуха към министерството на околната среда и градоустройството.

Пред Анадолската агенция Гьокнюр Шишман Айдън от Центъра по проблемите на околната среда към Егейския университет, обясни, че ограниченията по време на пандемията са оказали благотворно въздействие върху качеството на въздуха в редица градове.

"През периода на рестрикции наблюдавахме как мерки като блокиране на входовете и изходите на градовете за автомобили, полицейски часове и преустановяване на полетите имаха положителен ефект върху замърсеността на въздуха", каза Айдън.

В северозападния окръг Дюздже, един от най-замърсените в страната, равнището на прахови частици във въздуха на града се е понижило с над 16 на сто, равнището на въглероден оксид с над 58 на сто, а на азотен диоксид с над 48 на сто по време на пандемията.

По думите на Айдън, видимо се подобрява и чистотата на водите, а по морските крайбрежия и в заливите са започнали да се появяват делфини.
БТА