Кацав подаде оставка
Кацав подаде оставка / netinfo

Израелският президент Моше Кацав подаде оставка, след като бе постигнато съдебно споразумение по секс-скандал, в който Кацав бе обвинен в сексуален тормоз и изнасилване, предаде Асошиейтед прес.

Кацав се оттегля от власт две седмици преди да изтече седемгодишният му мандат. Оставката ще влезе в сила в неделя. След това срещу Кацав ще се повдигнат нови, по-леки обвинения в непристойно поведение, сексуален тормоз и възпрепятстване на правосъдието. Той ще получи условна присъда за лишаване от свобода и ще трябва да плати обезщетение на две от четирите жени ищци. И четирите са негови бивши служителки.

Подписаното споразумение между Кацав и обвинението внесе драматичен обрат в секс-скандала. През януари главният прокурор Менахем Мазуз обяви, че възнамерява да съди президента по обвинения в изнасилване и други сексуални престъпления, заради които Кацав можеше да получи 20 години затвор.

Споразумението за смекчаване на обвиненията бе определено от израелските медии като победа за Кацав, който през януари се оттегли временно от поста, за да се бори срещу тежкото обвинение в изнасилване, но не подаде оставка.

На 25 януари изпълняващ длъжността президент стана председателката на Кнесета Далия Ицик. На 13 юни парламентът избра за нов държавен глава ветеранът в израелската политика Шимон Перес. Той ще встъпи в длъжност на 15 юли.