Кацав няма да лежи в затвора
Кацав няма да лежи в затвора / netinfo

Израелският президент Моше Кацав, замесен в секс скандал, няма да лежи в затвора, след като бе постигнато съдебно споразумение. То е сключено по негова инициатива, съобщи главният прокурор Менахем Мазуз, цитиран от Асошиейтед прес и Франс прес.

Кацав се признал за виновен за дълъг списък от сексуални престъпления, по-специално злоупотреби и непристойни действия, отбеляза Мазуз. Той обясни, че в споразумението не фигурират обвинения в изнасилване и това ще позволи на бившия президент да се отърве само с условна присъда. Кацав обаче ще трябва плати обезщетения и да се оттегли, подчерта Мазуз, пише БТА.

Израелски медии съобщават, че Кацав ще подаде оставка още днес. Тя ще влезе в сила в срок от 48 часа. Преговорите за неочаквания компромис са водени през последните две седмици, разкри Мазуз.

Адвокатът на една от четирите жени, подали съдебни искове срещу Кацав, изрази недоволството си, че той е получил специално отношение само защото е президент. Като друга причина за компромиса той посочи стремежа на Израел да спаси имиджа си пред света в момент, когато все повече израелски лидери, включително премиерът Ехуд Олмерт, се въвличат в скандали.

Както отбеляза главният прокурор, за една година Моше Кацав падна от гражданин номер едно на Израел до човек, признат за виновен в сексуални престъпления. През януари Мазуз съобщи, че възнамерява да повдигне срещу Кацав обвинения в изнасилвания и по-малки сексуални злоупотреби.

В края на същия месец президентът се оттегли временно от поста за три месеца, за да обори повдигнатите му обвинения, но не подаде оставка. От 25 януари изпълняващ длъжността е председателят на Кнесета Далия Ицик.

На 13 юни парламентът избра за нов президент ветеранът в израелската политика Шимон Перес. Предвидено е Перес да встъпи в длъжност на 15 юли.