Кабаиванска изпя Ave Maria на погребението на Павароти
Кабаиванска изпя Ave Maria на погребението на Павароти / снимки: BGNES

Гласът на българското сопрано Райна Кабаиванска разтърси катедралата в Модена, където протича траурната церемония за италианския тенор Лучано Павароти, предаде Асошиейтед прес.

Кабаиванска изпя Ave Maria от операта "Отело" на Верди.

На големия площад пред храма, както и на съседния площад Сан Аугустино между 70 000 и 100 000 италианци гледат случващото се в катедралата на няколко огромни екрана. Церемонията се предава на живо от телевизиите РАИ и Скай 24 и по интернет.

В храма има само 800 души, от които 300 роднини и близки приятели на Павароти и 60 акредитирани журналисти, а само 150 места ще бъдат отпуснати за обикновени жители на Модена.

На траурната церемония в катедралата присъстват видни италиански и световни политици, както и звезди на оперното и поп изкуството.

Италианският премиер Романо Проди отмени визитата си в Словения. Той е придружаван в Модена от двама министри - Франческо Рутели, министър на културните блага и Артуро Паризи, министър на отбраната.

Не присъства италианският президент Джорджо Наполитано, който се поклони пред тленните останки на Павароти в петък следобед.

В катедралата са бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, американският посланик в Италия Роналд Споли и генералният директор на Организацията на ООН за прехрана и земеделие Жан Диуф. Присъстват също вокалистът на U2 Боно, италианските поп звезди Дзукеро, Лаура Паузини и Андреа Бочели, който ще пее малко по-късно.