Йордания отново изнася вода от мястото, където бил покръстен Исус Христос
Йордания отново изнася вода от мястото, където бил покръстен Исус Христос / снимка: Reuters, архив

Йордания възобнови износа на света вода от мястото, където се смята, че е бил покръстен Исус Христос, за първи път след стогодишно прекъсване, предаде ДПА, като се позова на местни служители. Износът на света вода от река Йордан бе спрян с разгрома на османските турци, които контролираха Йордания и други близкоизточни страни преди избухването на Първата световна война. През по-голямата част от миналия век районът по източния бряг на реката бе военна зона.

„Йордански фирми бяха сертифицирани за бутилиране и опаковане на свещената вода от мястото на покръстването”, каза Диа Мадани, председател на Съвета на мястото на покръстването. По думите му първоначално бизнесът бил ограничен до местните пазари по икономически причини, но сега се насочва към световния пазар чрез съдружества с международни фирми.

Йордания изнася света вода за САЩ, Европа, Мексико, Канада и Африка, отбелязва БТА. Бутилките получават разрешително от католическата и гръцката църква, за да бъдат изнесени. Мястото в реката се намира на 50 км западно от Аман, където Исус отива да се срещне с Йоан и e покръстен от него.