Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг / БГНЕС
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова всички страни в алианса да наемат повече жени във въоръжените сили и на постове в сферата на сигурността и отбранителната политика, предаде ДПА.
 
"НАТО ще се превърне в по-добър съюз", отбеляза Столтенберг в интервю по повод Международния ден на жената. Ако искаме най-добрите в нашия алианс, трябва да направим така, че жените да играят по-съществена роля, за което всяка страна в съюза носи своята отговорност, каза той.
 
Столтенберг подчерта, че макар 40% от служещите в НАТО да са жени, той смята за недостатъчно присъствието на жените на ръководни и оперативни постове в организацията. "НАТО вече не е мъжки свят", добави той.
 
8 март - Международен ден на жената (ВИДЕО)

Генералният секретар на НАТО припомни, че една четвърт от министрите на отбраната в алианса са жени и определи това като огромна крачка напред.
 
През 50-те и 60-те години на миналия век из тези коридори можеха да се видят единствено бели мъже, пушещи пури. Фактът, че жените стават все повече показва, че промяна е възможна дори в традиционно мъжки организации като НАТО и въоръжените сили изобщо, допълни той.
 
Макар жените във въоръжените сили на страните от НАТО да са повече от всякога, през 2015 г. те са били не повече от 10,8%. Делът на жените, участващи в операции на НАТО, е още по-малък - само 6,4%.
 
БТА