Йеменският президент в изгнание иска мирни преговори в Рияд от 17 май
Йеменският президент в изгнание иска мирни преговори в Рияд от 17 май / снимка: БГНЕС, архив

Йеменският президент в изгнание пожела на 17 май в Рияд да започнат вътрешнойеменски мирни преговори, съобщи катарският външен министър в саудитската столица, предаде АФП.

За пръв път се посочва дата за мирни преговори за Йемен, където водена от Саудитска Арабия военна коалиция нанася удари по подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хуси, за да им попречи да поемат целия контрол на страната.

Извънредно заседание в ООН за Йемен завърши без приети мерки

Пет монархии от Залива, които участват в тази коалиция, настояват преговорите да се състоят в Рияд, където живее в изгнание йеменският президент Абд Рабу Мансур Хади, но хусите и Иран отхвърлят преговори под саудитска егида.

„Президентът на Йемен призовава за започване на диалог в Рияд на 17 май”, заяви катарският външен министър Халид ал Атия след състоялата се в Рияд извънредна среща на върха на Съвета за сътрудничество в Залива.

Според него президентът Хади желае „всички да се присъединят към йеменските колеги, които вече са в Рияд за започване на марния процес”.

Правителството на Йемен напусна южния град Аден и отиде в Рияд, след като шиитските бунтовници, които бяха превзели столицата Сана през януари, пристигнаха в края на март пред вратите на йеменския пристанищен град.

Източник: БТА