Йеменският президент официално предаде властта
Йеменският президент официално предаде властта / снимки: Reuters, архив

Йеменският президент Али Абдула Салех се оттегли след 33-годишно управление на церемония в президентския дворец в Сана, като предаде официално властта на своя заместник Абдрабух Мансур Хади, предаде АФП.

"Предавам флага на революцията в сигурни ръце", заяви Салех, четвъртият арабски лидер, който се оттегля от властта само за една година. Новият президент на Йемен ще изпълни преходен мандат от две години, както предвижда плана за предаване на властта, подписан от Салех през ноември м.г.

Междувременно приближени на Али Абдула Салех са заявили, че отстраненият от власт йеменски президент ще отиде в изгнание в Етиопия, предаде АП. Те казали пред информационната агенция, че експрезидентът ще напусне до два дни Йемен заедно с част от семейството си. Дипломат в Сана потвърдил, че за пристигането на Салех в Етиопия е извършена предварителна подготовка. Източниците са пожелали анонимност.

Оттеглянето на Али Абдула Салех след 33 години на власт стана възможно въз основа на споразумение с опонентите му, че той ще получи имунитет от съдебно преследване. Споразумението, издействано с международно посредничество, сложи край на продължилите около година антиправителствени протести в Йемен, в които загинаха стотици хора, припомня АП. Агенцията отбелязва, че Салех на три пъти отказваше да подпише документа за предаване на властта, преди да го приеме. Сега противниците му се опасяват, че ако остане в Йемен, ще продължи да контролира страната чрез мрежата от свои роднини и приятели на отговорни постове.

От своя страна новият президент Абдрабух Мансур Хади предупреди, че изминалата година на политически сътресения, която засегна икономиката и предизвика несигурност в цялата страна, все още не е приключила. Той призова гражданите на Йемен "да сътрудничат с новото ръководство", за да помогнат за излизането на страната от кризата.

Хади изрази надежда, че в края на двегодишния си мандат Йемен ще има мирно предаване на властта. "Надявам се, че ще се срещнем отново в тази зала, за да се сбогуваме и да посрещнем новото ръководство. Надявам се това да стане след две години. Аз ще застана на мястото на президента Али Абдула Салех, а нов президент ще застане на моето място", допълни той.

Йеменският президент официално предаде властта
netinfo

Хади положи клетва пред парламента на Йемен в събота и в първата си реч като президент обеща да се бори срещу Ал Кайда и за възстановяване на сигурността в бедната страна, предава БГНЕС. "Патриотичен и религиозен дълг е да продължа битката срещу Ал Кайда. Ако не възстановим сигурността, единственият изход ще бъде хаосът", заяви той.

Хами беше избран на президентски избори на 21 февруари, на които той получи 99,8% от гласовете при избирателна активност от 60%.