Йеменският президент няма намерение да подава оставка
Йеменският президент няма намерение да подава оставка / снимки: Reuters

Размириците се засилиха в Сана след изненадващото завръщане на йеменския президент Али Абдула Салех, който над три месеца се лекуваше в Саудитска Арабия след нападение срещу двореца му, съобщиха местни жители. Между враждуващи племенни бойци избухна престрелка с автоматично оръжие в столицата, където през нощта загинаха шест души, съобщиха местни източници, цитирани от Франс прес.

С новите смъртни случаи броят на загиналите през последните 24 часа в Сана достигна 16 и общо 101 след възобновяването на размириците в неделя, съобщиха медицински източници и близки.

Йеменският президент Али Абдула Салех няма намерение да подава оставка, заяви заместник-министърът на информацията на Йемен Абду ал Джанади, цитиран от ДПА.

"Твърденията за евентуалната му оставка са слухове, разпространявани от опозицията, която се опитва да реши кризата в страната в своя полза", заяви Джанади за телевизия "Ал Арабия". Нормално е Салех да се завърне в Йемен, защото "той е президент, избран от народа", изтъкна Джанади.

Йеменският президент няма намерение да подава оставка
netinfo


Салех призова към примирие в столицата, за да се улесни уреждането на конфликта, съобщи за АФП представител на президентския дворец.

"Президентът призовава всички политически и въоръжени сили към примирие", заяви представителят, който пожела да запази анонимност. За държавния глава на Йемен няма друго решение освен диалога и преговорите, които да спрат проливането на кръв и да доведат до уреждане на конфликта, допълни той.

Правителството на Германия призова Салех да приеме мирна смяна на властта, съобщи Франс прес.

Берлин призова "президента Салех и всички страни в конфликта в Йемен да не отлагат преговорите за политическо обновяване" на страната, заяви на редовна пресконференция Мартин Шефер, говорител на германското външно министерство. Германия, която иска Салех да приеме препоръките на монархиите от Съвета за сътрудничество в Персийския залив за смяна на властта, се опасява, че завръщането на Салех в Сана ще доведе до възобновяване на насилието, подчерта Шефер.