Йеменската армия засилва настъплението срещу екстремистите
Йеменската армия засилва настъплението срещу екстремистите / снимка: Reuters, архив

Йеменски войски, подкрепяни от местни племена, превзеха стратегическа планина, която дава достъп до градове под контрола на свързани с Ал Кайда екстремисти, предаде Ройтерс. Най-малко 24 души са убити в тежките сражения, казаха местни жители и служители.

Боевете са част от офанзивата на армията срещу екстремистката група Ансар аш Шариа, която превзе големи територии в южната част на Йемен по време на политическите вълнения през изминалата година, довели до свалянето от власт на президента Али Абдула Салех.

Войските, подкрепяни от местни бойци, са успели да превземат планината Юсуф близо до град Лаудар след тежки сражения. Говорител на местните отряди каза, че екстремистите са въоръжени с тежки картечници от времето на Съветския съюз и артилерийски оръжия, плячкосани от военни лагери. "Ал Кайда се бие до смърт", каза той, като описа боевете като кръвопролитни.

Междувременно стана ясно, че президентът на САЩ Барак Обама е издал разпореждане за налагането на санкции на физически и юридически лица, които се стремят да попречат на политическия преход в Йемен, предаде Асошиейтед прес.

Разпореждането упълномощава министерството на финансите да замразява активи в САЩ на онези, които според Белия дом "заплашват мира, сигурността и стабилността" в Йемен, предава БТА. Заповедта е по същество предупреждение за бъдещи действия и не предвижда непосредственото налагане на санкции на конкретни хора или организации.

В мотивите на Белия дом за тази стъпка се казва, че администрацията я предприема, защото е убедена, че законните стремежи на йеменския народ не могат да бъдат удовлетворени, ако спре политическият напредък. Правителството на Йемен е важен съюзник на САЩ в борбата с тероризма. В страната оперират бойци на въоръжената групировка Ал Кайда на Арабския полуостров, отбелязва АП.