Йемен знае местонахождението на германските заложници
Йемен знае местонахождението на германските заложници / снимка: Reuters

Йеменските власти са установили местонахождението на петимата германци, държани като заложници в страната от шест месеца насам. Това заяви в Сана германският външен министър Гидо Вестервеле, който пристигна тази сутрин на необявено предварително посещение в Йемен, предаде Франс прес.

Новината била съобщена на Вестервеле от президента на Йемен Али Абдула Салех, който се позовал на данни "отпреди два часа".

Германският министър благодари на йеменското правителство "за усилията, насочени към освобождаване на заложниците", отбелязва агенцията.

Петимата германци, сред които три деца, бяха задържани като заложници в Йемен миналия юни. Високопоставен йеменски представител увери в четвъртък, че отвлечените все още са живи, припомня АФП, цитирана от БТА.

Гидо Вестервеле заяви по време на посещението си, че германската мисия в Сана прави всичко възможно, за да осигури "щастлива развръзка" на случая, поставил в "непоносимо положение" заложниците от Германия. По време на посещение в посолството той благодари на персонала за "съпричастието и лоялната работа в тези трудни условия".

Петимата германци и държаният с тях британски гражданин са част от деветчленна група служители на неправителствена медицинска организация, отвлечени миналия юни в планински район в северната област Саада, крепост на шиитски бунтовници. Малко след пленяването им бяха открити труповете на трима от групата - две германки и гражданка на Южна Корея, напомня АФП.