Йемен ще стане федерална държава с шест провинции
Йемен ще стане федерална държава с шест провинции / БГНЕС

Йемен ще стане федерална държава с шест провинции в рамките на широк национален диалог за политически преход, предадоха Франс прес и ДПА.

Държавната агенция Саба уточни, че провинциите ще са четири в северната част на страната (Саба, Джанад, Азал и Тахама) и две в южната (Хадрамут и Аден).

Решението беше взето от комисия по териториалното устройство на страната под председателството на президента Абд Рабу Мансур Хади.

Това стана три седмици, след като на конференция за национален диалог беше постигната договореност за превръщане на Йемен във федерация, но не се стигна до споразумение за броя на провинциите, посочва БТА.

Сепаратисти от Юга, социалистическата партия и шиитски бунтовници от Севера настояваха федералната държава да се състои от две провинции, отговарящи на някогашното разделение на Йемен на две независими републики. Главните политически сили от Севера искаха федерация с шест провинции, страхувайки се от отцепване на Юга. Конференцията беше натоварена със задачата да постигне споразумение за нова конституция след оттеглянето на дълго управлявалия президент Али Абдула Салех в началото на 2012 година.

Според новата система столицата Сана и пристанищният град Аден, който беше столица на бившия Южен Йемен, ще имат специален статут.

Това разпределение ще бъде включено в бъдещата конституция на Йемен, която трябва да се изготви до една година и въз основа на която ще се произведат общи избори.

Децентрализацията цели да отговори на исканията за автономия на южните райони на Йемен и ще е придружена от програма за обезщетения за жителите им, които се бунтуват срещу това, което според тях е дискриминационна политика от страна на Севера. До 1990 година Йемен беше разделен на две държави - Северен и Южен Йемен.