Йемен се сдоби с правителство на националното съгласие
Йемен се сдоби с правителство на националното съгласие / снимка: Reuters

Сформирано е новото правителство на националното съгласие на Йемен с премиер опозиционният лидер Мохамед Басиндуа, предаде АФП. Кабинетът е съставен от 34 министри с равно представителство за управляващите и опозицията, с по една жена от всяка от двете страни.

Досегашните министри на външните работи Абу Бакр ал Кирби и на отбраната Мохамед Насър Ахмед запазват постовете си. Вътрешното министерство се поема от представителя на опозицията Абделкадер Кахтан, а министерството на правата на
човека - от Хуриа Машхур.

Партията на Салех запазва министерствата на отбраната, външните работи, петрола и телекомуникациите, уточнява БТА.

Решението е част от споразумение за оттеглянето от власт на президента Али Абдула Салех след 33 години управление и слагане край на продължили с месеци обществени протести, които парализираха страната и я докараха на ръба на гражданската война.

По-рано днес вицепрезидентът на Йемен Абд Рабо Мансур Хади издаде указ за новото правителство, предаде Ройтерс.

Съгласно споразумението вицепрезидентът Хади също така насрочи предсрочни президентски избори на 21 февруари 2012 г., когато изтича преходният период. Единствен кандидат на тях е самият Хади. През двегодишния му мандат ще се изготви конституция и ще се подготвят президентски и парламентарни избори.

Проправителствени сили и племенни бойци, които са против президента Салех, водиха боеве в столицата Сана с артилерия, тежки картечници и гранатомети. Сраженията бяха в близост до правителствени сгради, включително вътрешното министерство.