Подобна продълговата форма, каквато е имал Oumuamua, не е характерна за естествени космически тела
Подобна продълговата форма, каквато е имал Oumuamua, не е характерна за естествени космически тела / iStock/Getty Images
В книгата си „Извънземни: Първият знак за интелигентен живот отвъд Земята“, която в САЩ се пуска в продажба на 26 януари, физикът-теоретик от Харвардския университет Ейви Льоб излага теорията си за обект с особена продълговата форма, който е влязъл в нашата Слънчева система преди няколко години.

Въпросният обект, наречен „Oumuamua“, е наблюдаван за първи път чрез телескопа Pan-STARRS в обсерваторията „Халеакала“ на Хаваите през 2017 г.  Изследователите установяват, че той е преминал през равнината на еклиптиката на 6 септември от посоката на Вега, звезда в съзвездие Лира, което е на около 25 светлинни години от нашата планета.

Израелски учен: Извънземните са в контакт с нас, Тръмп искаше да го разкрие

Само три дни по-късно, Oumuamua („разузнавач“ на хавайски) започва да се ускорява към слънцето, преди в крайна сметка да се приближи до Земята на 7 октомври, и "бързо да се придвижи към съзвездието Пегас и тъмнината отвъд", според Льоб.

Някои учени твърдят, че Oumuamua, който се смята за първия междузвезден обект, открит в нашата слънчева система, е просто друга комета. Но Льоб, който е председателят на астрономическия отдел на Харвардския университет, отхвърля това предположение, тъй като твърде много залага на „познатото“.
  „Какво би станало, ако пещерен човек види мобилен телефон?“, запита той в разговор с „Ню Йорк Поуст“. "Тъй като той е виждал само скали през целия си живот, то би си помислил, че това е просто лъскава скала."

Намесени ли са извънземни при изчезването на загадъчния монолит, открит в Юта (ВИДЕО)

Льоб посочва две многозначителни подробности, които предполагат, че Oumuamua не е просто комета, а по-скоро част от извънземна технология. Първият детайл са размерите на обекта, тъй като той е описан като от „пет до 10 пъти по-дълъг, отколкото е бил широк“. Льоб твърди, че такава форма, подобна на пура, не е типична за естествен космически обект.

Физикът обаче добавя, че най-важната подробност, подкрепяща неговата теория, е движението на „Оумуамуа“. „Прекалено рязкото отдалечаване от слънцето беше сламката, която счупи гърба на камилата“, каза той.

Руски космонавт поиска пак да се лети с пистолет в космоса

Льоб обяснява, че гравитационната сила на слънцето би накарала даден естествен космически обект да се движи по-бързо с приближаването му, като в крайна сметка би изтласкала обратно това тяло назад, карайки го да се движи по-бавно, докато се отдалечава.

Льоб посочва, че това не се е случило с Oumuamua, който се е ускорил „леко, но статистически до изключително значима степен“, тъй като се е отдалечавал все повече и повече.

„Ако не сме сами, дали точно ние сме най-умните деца в блока?“, попита Льоб. "Ако е имало вид, който се е елиминирал чрез война или промяна на климата, ние бихме могли да се обединим и да се държим по-добре. Вместо това губим много ресурси на Земята, борейки се помежду си и с други негативни неща, което е голямо разхищение и загуба“.

Критиците на професора пък са убедени, че той подхвърля в медиите теорията си за някакъв космически разузнавач на друга цивилизация, за да подклажда интереса и да вдигне продажбите на книгата си.

Превод и редакция: DarikNews