Извънредно положение заради пороите в Уганда
Извънредно положение заради пороите в Уганда / netinfo

Властите в Уганда обявиха извънредно положение в най-тежко засегнатите от наводнения райони на страната, предаде Асошиейтед прес.

Уганда е сред страните, които пострадаха най-тежко от наводненията в 17 африкански страни през изминалите седмици. Най-малко 200 души загинаха заради наводненията на континента, а стотици хиляди бяха прогонени от домовете си.

"Очаквахме, че количеството на дъждовете, започнали в началото на август, ще намалее, но ситуацията се влошава и засяга все повече хора", заяви угандийският министър по въпросите на хуманитарната помощ и помощта при стихийни бедствия Тарсис Кабвегере.

Обявяването на бедствено положение позволява на правителството да отклонява средства, предназначени за други програми, към пострадалите от наводнения райони. Уганда се надява и на международна помощ, посочва Асошиейтед прес.

ООН изпрати хеликоптер със стоки от първа необходимост в районите, където пътищата са непроходими. Хуманитарни работници се опитват да стигнат до блокираните от водата селища.