Извънредно положение в Калифорния заради свинския грип
Извънредно положение в Калифорния заради свинския грип / снимкa: БГНЕС

Губернаторът на щата Калифорния Арнолд Шварценегер обяви "извънредно положение" в щата заради разпространението на свинския грип, който уби 149 души в Мексико, предаде Ройтерс. Местните власти потвърдиха 13 случая на свински грип в щата. Нито един от тях не е бил фатален, въпреки че властите в Лос Анджелис разследват два смъртни случая като евентуално свързани с тази болест.

 

Обявеното от Шварценегер извънредно положение позволява на щата по-бързо и лесно да се снабди с медицинска апаратура и материали. По данни на Центъра за контрол и превенция на болестите до момента случаите на свински грип в САЩ са 64, като най-много от тях - 45 случая - са регистрирани в Ню Йорк, посочва ИТАР-ТАСС. 

 

Междувременно стана ясно, че смъртните случаи в Мексико, за които се подозира, че са причинени от новия тип свински грип, са достигнали 159,  заяви министърът на здравеопазването Хосе Анхел Кордоба, предаде Ройтерс. Засега са потвърдени 26 случая. Мексиканското правителство съобщи, че броят на предполагаемите заразени от свински грип е достигнал 2498 души, предаде Асошиейтед прес.

 

Южна Корея и Украйна наложиха временна забрана на вноса на всякакви свински продукти и живи прасета от Северна Америка заради епидемията от свински грип. Това обяви говорител на канадското Министерство на международната търговия, цитиран от Ройтерс. Той добави, че Япония обмисля забрана на вноса на живи прасета.

    

По-рано американският представител за търговските преговори Рон Кърк призова търговските партньори на САЩ да не забраняват вноса на свинско месо, като предупреди за риска от сериозни търговски сътресения, предаде Франс прес. В Брюксел говорителка на Европейската комисия заяви пред Ройтерс, че ЕС няма планове да ограничава вноса на свинско и свински продукти или живи прасета от САЩ, тъй като "няма установена връзка между грипа и храната и подобна мярка би била несправедлива".

 

Преди това Аржентина прекрати временно полетите от Мексико заради епидемията от свински грип, съобщи Ройтерс. Забраната ще продължи до понеделник. Аржентина не е съобщила за потвърдени случаи на свински грип на територията си, отбелязва агенцията.

 

По-рано кубинското правителство преустанови всички планирани полети до и от Мексико за 48 часа, като превантивна мярка срещу разпространението на смъртоносната болест на острова.