Извергът от Амщетен се призна за виновен за изнасилване, но не и за убийство
Извергът от Амщетен се призна за виновен за изнасилване, но не и за убийство / снимкa: БГНЕС

Австриецът Йозеф Фрицъл, съден за системно изнасилване на дъщеря си, която държал затворена 24 години и която родила седем деца от него, се призна за виновен в изнасилване, отвличане и кръвосмешение, но не и в убийство и поробване, предадоха Ройтерс и Франс прес.

   

Едно от повдигнатите срещу него обвинения е в убийство по непредпазливост на едно от децата си - момченце, починало малко след раждането си в подземния бункер поради липса на медицински грижи.

   

Днес в Санкт Пьолтен започна съдебният процес срещу 73-годишният Фрицъл. Той не се призна за виновен и по обвинението, че е държал дъщеря си Елизабет като робиня през по-голямата част от живота й.

   

До април миналата година, когато бяха разкрити престъпленията на Фрицъл, дъщеря му прекара 24 години в специално изграден от Фрицъл бункер в мазето на

къщата му. Три от децата й никога не бяха виждали дневна светлина.

 

Обграден от шестима полицаи, Флицъл пристигна, криейки лицето си зад голям син класьор. Той беше облечен в сив костюм и отказа да отговори на въпросите на журналист от австрийската телевизия ORF, единствената телевизия, която има право да снима в залата, където ще се гледа делото.

 

Повечето от съдебните заседания ще се проведат при закрити врата както изисква законът във връзка с делата за сексуални престъпления, за да бъде защитена самоличността на жертвите, дъщерята на Фрицъл и шестте й деца, много от които са малолетни. 11-те часа свидетелски показания на основната жертва, 42-годишната Елизабет, дъщеря на Фрицъл, записани на видео, ще бъдат излъчени поетапно в съда в отсъствие на медиите.

 

Трима съдии и осем съдебни заседатели трябва да решат дали Флицъл е виновен. Очаква се това да стане още в четвъртък.